Uw mondgezondheid is onze zorg
Uw mondgezondheid wordt met name bepaald door drie factoren: mondhygiëne, regelmatig onderhoud en voeding.
Het is van groot belang dat u dagelijks uw gebit reinigt om gaatjes en ontstoken tandvlees zo veel mogelijk te voorkomen. Het kan altijd voorkomen dat u toch ergens last van krijgt, daarom is het zeer aan te raden periodiek controles uit te laten voeren. Gaatjes of andere aandoeningen kunnen dan tijdig gedetecteerd en behandeld worden om erger te voorkomen. Deze twee maatregelen, in combinatie met een gezond voedingspatroon zorgen ervoor dat u uw gebit zo optimaal mogelijk gezond probeert te houden.
Werkwijze
Optimale mondgezondheid bereik en behoud je door in goed overleg de gebitssituatie te bespreken, wensen en verwachtingen duidelijk uit te spreken om zo tot het beoogde resultaat te kunnen komen. Om dit te waarborgen leveren wij heldere informatie en waar nodig een (uitgebreid) behandelplan, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
We werken met moderne technieken en middelen en volgens de laatste richtlijnen rondom infectiepreventie en hygiëne.
Wat patiënten over ons zeggen
“Goed behandeld, prettige mensen die je op je gemak stellen, wat je van een tandarts mag verwachten. Aanrader!”
“Goed geholpen door een vrouwelijke tandarts. Ze kwam op mij professioneel over, wist goed waar ze het over had en heeft mij goed geholpen. Hoop dat de vervolgbehandelingen net zo zullen verlopen.”
“De praktijk is netjes verzorgd met vriendelijke mensen aan de balie. De tandarts gaf mij de rust die ik nodig had en heeft mij uitermate goed geholpen. Al met al een hele prettige praktijk.”
Voorkomen is beter dan genezen
Bij Reede Mannaerts en van Valkenburg werken we met het intensieve preventieprogramma ‘Gewoon Gaaf’, bedoelt voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn of haar ouders/verzorgers. De preventie methode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van gaatjes (cariës). Wie goed zijn tanden poetst en er een verstandig consumptiepatroon op nahoudt, kan zijn gebit gewoon gaaf houden!
Onze tandarts of mondhygiëniste geeft de ouder en het kind advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. We begeleiden het kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt onze tandarts of mondhygiëniste een risico-inschatting. Hoe goed zorgt u samen met uw kind voor zijn of haar gebit? Hoe is het met de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw kind (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt onze tandarts het moment waarop hij u samen met uw kind weer in de praktijk terug wil zien. Soms zal de tandarts de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.
Gedragsziekten, de naam zegt het al, kun je met gezond gedrag voorkomen. Maar daar moet je dus wel wat voor doen of laten. Ieder gebit kan gaaf blijven als je weinig suiker gebruikt en zorgvuldig je tanden poetst met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf begeleidt u en uw kind daarbij.
Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf-mondzorgverleners coachen hun patiënten daarbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Adviseer daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1 keer per dag na te poetsen, ook als elektrisch wordt gepoetst. Met het napoetsen maken ouders tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het tiende jaar blijft het belangrijk kinderen bij het tandenpoetsen te begeleiden en hen te controleren.
Bij de Gewoon Gaaf-methode wordt bij iedere controle de tandplak – een nauwelijks zichtbaar witgeel laagje – gekleurd. De tandarts of mondhygiëniste brengt een vloeistof op de tanden aan die de tandplak zichtbaar maakt. Zo kun je dus precies zien waar nog tandplak zit. Uw kind doet voor hoe de tanden worden gepoetst. En u laat zien hoe u het gebit van uw zoon of dochter na poetst. Wij laten zien waar de tandenborstel niet goed komt en trainen hoe u op lastige plekken beter kunt poetsen. Mochten er nieuwe kiezen doorbreken, dan wordt u erop gewezen. Tijdens de controle wordt het gebit van uw kind in de tandartsstoel ook professioneel gereinigd. Het gebit wordt dus helemaal schoongemaakt en droog geblazen. Pas dan kun je goed zien of en zo ja waar het gebit is aangetast. Gaatjes beginnen als witte vlekken. Als je zorgvuldig poetst, kun je die nog herstellen of ervoor zorgen dat zo’n beginnend gaatje niet groter wordt.
De ‘Gewoon gaaf’ methode tot bijna 70% minder gaatjes kan leiden? Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in Den-Bosch bij een groep kinderen van 6-9 jaar. In 3 jaar tijd kregen kinderen maar liefst 88% minder fluoridebehandelingen, werden ze 66% minder geseald (dan worden de putjes en groeven in de kauwvlakken van de kiezen afgedekt met een dun laagje kunsthars of fluoride-houdend cement), en nam het aantal vullingen per kind met 62% flink af.